Kto może wykonywać zadania służby BHP w firmie
Każdy pracodawca musi zapewnić wykonywanie zadań służby BHP, ale to, kto może się nimi zajmować, zależy od liczby pracowników, kategorii ryzyka działalności i szkolenia pracodawcy (art. 237¹¹ Kodeksu pracy). Trzy pytania wystarczą, żeby wskazać możliwe rozwiązania, ich podstawę prawną i dalsze kroki. Wynik ma charakter informacyjny i nie jest opinią prawną; odpowiedzi nie są nigdzie przesyłane.
Powiązane strony
Najczęstsze pytania o zadania służby BHP
Czy pracodawca może sam wykonywać zadania służby BHP?
Tak, jeśli zatrudnia do 10 pracowników albo do 50, gdy kategoria ryzyka jego działalności nie jest wyższa niż trzecia, i ukończył szkolenie niezbędne do wykonywania tych zadań (art. 237¹¹ KP). W pozostałych przypadkach powierza je pracownikowi zatrudnionemu przy innej pracy albo specjaliście spoza zakładu pracy.
Gdzie sprawdzić kategorię ryzyka firmy?
Kategoria ryzyka wynika z przepisów o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, które przypisują ją grupom działalności według PKD. Najprościej ustalić ją z biurem rachunkowym, które rozlicza składki firmy. Sam kod PKD nie mówi jednak nic o zagrożeniach na konkretnych stanowiskach: te ustala ocena ryzyka.
Czy powierzenie zadań specjaliście spoza firmy przenosi na niego odpowiedzialność?
Nie. Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan BHP w zakładzie pracy, a powierzenie zadań służby BHP specjalistom spoza zakładu pracy nie zmienia jej zakresu (art. 207 § 1 KP). Specjalista doradza i kontroluje; decyzje i ich wykonanie należą do pracodawcy.
Komu spośród pracowników można powierzyć zadania służby BHP?
Pracownikowi zatrudnionemu przy innej pracy, który ma kwalifikacje określone w rozporządzeniu w sprawie służby BHP. Wykonuje on te zadania obok swoich zwykłych obowiązków. Powierzenie warto sporządzić na piśmie i określić w nim zakres zadań.
Czy osoba wykonująca zadania służby BHP przygotowuje ocenę ryzyka zamiast pracodawcy?
Nie. Obowiązek oceny i dokumentowania ryzyka zawodowego ciąży na pracodawcy (art. 226 KP). Osoba wykonująca zadania służby BHP bierze udział w ocenie, doradza i kontroluje, ale dokumentację zatwierdza pracodawca, a ocenę konsultuje się z pracownikami lub ich przedstawicielami (art. 237¹¹ᵃ KP).
Czy firma zatrudniająca ponad 100 pracowników może skorzystać z tej usługi?
Nie. Usługa obejmuje firmy zatrudniające do 100 pracowników; to wybór zakresu usługi, a nie wymóg przepisów. Przy większym zatrudnieniu pracodawca tworzy służbę BHP (art. 237¹¹ KP), z którą zwykle przygotowuje ocenę ryzyka.
Przepisy i źródła
- Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (dostęp: 4 listopada 2026)
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 września 1997 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy (dostęp: 4 listopada 2026)
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (dostęp: 4 listopada 2026)
Przy każdym źródle podano datę odczytu. Przepisy się zmieniają: zawsze warto sprawdzić tekst aktualnie obowiązujący.
Ta strona ma charakter informacyjny: nie jest oceną ryzyka przeprowadzoną w konkretnej firmie ani indywidualną poradą specjalisty ds. BHP lub lekarza medycyny pracy.